FÖREGÅENDE UTSTÄLLNING

Åke Langes fotografier

Hotel Diplomat bjuder in till en utställning med Åke Langes fotografier i Galleriet. Utställningen visas från den 21a oktober till den 27e november 2022.

 

Om Åke Lange

Fotografen Åke Lange föddes i Stockholm den 19 Juli 1909 och blev mycket tidigt intresserad av konst och fotografi och fick redan i 20-årsåldern anställning hos fotograf Herman Bergne i Stockholm, han avancerade snabbt till chef för Bergnes porträttateljé. Åke Lange öppnade 1935 egen ateljé på Kungsgatan 27 i Stockholm där han blev framgångsrik som mode- och porträttfotograf för dåtidens celebriteter inom teater, film och mode, han var ofta anlitad som stillbildsfotograf av de stora filmbolagen och bildtidningar. Ett mycket uppmärksammat Langefoto är på en 20-årig Ingrid Bergman från 1935 som är inköpt av Nationalmuséum. Åke Lange var uppvuxen på Södermalm i Stockholm och eftersom han aldrig tog körkort blev han en vandrare i sin stad som han förevigade genom sin kamera.

Många resor gjorde honom även uppmärksammad utomlands och han var representerad på utställningar i London och Amsterdam. Åke Lange avled den 5 Februari 1975.