OM HOTEL DIPLOMAT

Hotel Diplomat ägs av Hotel Diplomat AB och dess fyra delägare – Anna Cappelen, Sune Malmström, Lovisa Malmström och Linda Malmström Grassman. Anna Cappelen och Sune Malmström är tillsammans verksamma i driften av hotellverksamheten. VD för bolaget är Charlotta Olsson och ordförande är Fredrik Cappelen.

Hotel Diplomats Historia

Historien om Hotel Diplomat tar sin början år 1907. Det var vid planeringen av utbyggnaden av Malmarna vid förra sekelskiftet som Oscar II uttryckte önskemål om att Stockholm skulle förses med en paradgata. Runt 1870 började Stockholm stad lösa in tomterna för att kunna bygga Strandvägen.

Mellan 1882 och 1883 stod de första husen färdiga. Runt 1904 fanns bara ytan vid nuvarande Strandvägen 7 kvar att bygga på, och således uppfördes kvarteret Klippan – Strandvägen 7A, B och C.

Oscar II och hans bror Karl XV var båda starka förespråkare av Strandvägens framväxt, men eftersom Oscar II gick bort 1907 hann han tyvärr aldrig se paradgatan i färdigt skick.

Runt sekelskiftet fanns enbart ett huvudstråk i denna stadsdel, nämligen Storgatan. Varje år, närmaste bestämt den första maj, gjorde kungafamiljen en traditionsenlig resa till Djurgården för att hälsa våren välkommen. Storgatan ansågs dock alltför knölig för kungafamiljen att färdas på, behovet av en bättre färdväg var påtaglig.

Strandvägen 7 – byggd i typisk jugendstil eller på franska ’Art Nouveau’ – kom att utgöra det mest storslagna projektet längs Strandvägen. Den fick formen av ett U, med två flyglar riktade mot gatan. Byggherre var den välkände A. Boström och huset kallades därför Boströmska Palatset. Fastigheten delades upp i 7A, 7B och 7C. Än idag anses nummer 7 vara den vackraste byggnaden på Strandvägen.

Den framstående arkitektfirman H&E – Georg Hagström och Frithiof Ekman – ritade mer än 200 byggnader i Stockholm. De ville förbättra boendestandarden med exempelvis hissar, och försökte utnyttja boyta maximalt för att planera in fler våningsplan än vad stadsplanen tidigare tillåtit. 7C planerades som ett bostadshus i sex våningsplan, vilket var ett våningsplan högre än stadsplanens tillåtna fem.

Våningarna som byggdes var ljusa, luftiga och praktiska. Golven var av fin parkett och taken vackert profilerade. Varje våningsplan innehöll två paradvåningar om 550 respektive 350 kvadratmeter. Det var inga billiga våningar att hyra – inte ens en högre uppsatt tjänsteman hade råd att bo i dem utan andra kapitalinkomster. Många grosshandlare och nyrika bosatte sig på Strandvägen. Men under denna tid var det allra finast att bo i Villastaden, och stadens centrum var fortfarande Gamla stan.

1917 köptes 7C – östra flygeln – av familjen Malmström (Karl och Dagmar Bergsten), som själva bodde i fastigheten under några år. Under depressionen i början av 30-talet var det många som drabbades hårt och successivt tömdes våningarna på sina hyresgäster. För Strandvägen 7C lyckades emellertid hyresvärden skapa ett intresse hos utländska ambassader och hyrde under 30-, 40- och 50-talen ut våningsplanen till bland andra italienska, chilenska, persiska och kanadensiska ambassaderna. Vissa utrymmen fanns kvar till familjens förfogande, och dessa kom att hyras ut som hotellrum i början av 40-talet, under namnet Strandvägspensionatet.

År 1960 beslöt man att successivt utöka hotellverksamheten, och 1962 byggdes rumänska ambassaden om till 15 nya hotellrum. En kraftigt ökad efterfrågan ledde till att man 1966 fattade ett beslut om att bygga om hela huset till ett modernt hotell.

I samband med denna insikt och satsning, beslutade man om ett namnbyte till Hotel Diplomat. Namnet hedrade husets arv och fungerade som en påminnelse om dess historia. Uppdraget att inreda hotellet tilldelades inredningsarkitekt Gunborg Ström och möbeldesignern David Rosén från NK Inredning. I samråd med hotellets ägare Sune Malmström (även till vänster i bild ovan, tillsammans med sin far) bestämdes att interiören skulle gå i ett neutralt, ljust och skandinaviskt tema. Man ville nu komma ifrån 1960-talets mörka inredning som dominerats av teak och mahogny.

Idag har Hotel Diplomat 130 individuella och unika rum och sviter som kombinerar en internationell ‘air’ med ljus, klar och svensk design. Paradvåningarnas originaldetaljer är vackert bevarade än idag och den välrenommerade arkitekten Per Öberg har tagit över ansvaret att vårda hotellets designvision och kombinera det klassiska med det moderna.

Boka Rum