TIDIGARE UTSTÄLLNING

Wolfgang Volz

Fotoutställningen ”The Eye of Christo and Jeanne-Claude” av fotografen Wolfgang Volz, som under 50 år, arbetade med Christo och Jeanne-Claudes berömda installationer. Utställningen, ett samarbete mellan hotellet och Pelle Unger Gallery, visar ett urval av Volz dokumenterade verk och deras tillkomst – en exklusiv fotografisk skatt som fångar ett enastående konstnärskap. 

Utställningen ”The Eye of Christo and Jeanne-Claude” består av 7 fotografiska verk av Christos och Jeanne-Claudes berömda installationer, samtliga tagna av fotografen Volfgang Volz. Utställningen öppnade den 9 september och visades i Galleriet på Hotel Diplomat fram till den 9 november 2021. Fotografierna är även signerade av Christo.

Paret Christo och Jeanne-Claude hör till de internationellt mest uppmärksammade namnen inom konsten under det senaste halvseklet. Deras berömda utomhusinstallationer i kolossalformat som exempelvis insvepningarna av riksdagshuset i Berlin och bron Pont Neuf i Paris samt de elva öarna utanför Miami som omslöts av rosa konstgjorda stränder. Dessa verk tog år, vissa av dem tiotals år, att arrangera och färdigställa. När insvepningarna avlägsnats och platserna återställts var verken borta och på så vis har Christo och Jeanne-Claude inte lämnat några bestående verk till eftervärlden. Även om förgängligheten var en del av parets konstnärliga koncept har de sedan början av 1970-talet samarbetat med fotografen Wolfgang Volz, som då blev en del av teamet och dokumenterade alla verk och deras tillkomst världen över. Volz samlade bilder av verken är en historisk fotografisk skatt som fångar det unika konstnärskapet. Både Christo och Jeanne-Claude har lämnat oss. Jeanne-Claude gick bort 2009 och Christo i maj 2020.

– Det är en fantastisk möjlighet att få visa mitt arbete och min inspiration av Christos och Jeanne-Claudes verk i min hemstad Stockholm. Min önskan är att utställningen ska väcka nyfikenhet och ny inspiration till fotokonsten såväl som andra konstformer, säger Wolfgang Volz.

Om Wolfgang Volz
Wolfgang Volz föddes i Tyskland 1948. Han studerade fotografi i Essen när han 1969 såg bilder av Christos och Jeanne-Claudes installation “Wrapped Coast” i Australien. Volz blev omedelbart fascinerad och 1971 fick han tillfälle att ta kontakt med konstnärerna bakom verket när de genomförde en installation i närheten av fotoskolan. Det var när Volz fotograferade denna installation och visade sina bilder för Christo och Jeanne-Claude som konstnärsparets långa samarbete med Volz etablerades. Volz fick en dubbelroll i samarbetet, då han var både parets exklusiva fotograf och samtidigt ledde genomförandet av viktiga delar av installationerna. Volz har gett ut flera böcker som presenterar Christos och Jeanne-Claudes verk och har även haft flera fotoutställningar i eget namn och medverkat i samlingsutställningar.

Om Christo och Jeanne-Claude
Christo Vladimirov Javacheff föddes 1935 i Bulgarien och Jeanne-Claude Denat de Guillebon föddes 1935 i Marocko. De möttes första gången 1958 i samband med att Christo skulle måla ett porträtt av Jeanne-Claudes mor. Deras första gemensamma konstverk presenterades 1961 och 1969 gjorde paret sin första stora installation; insvepningen av The Chicago Museum of Modern Art. Därmed inleddes den långa serien av utomhusinstallationer i kolossalformat på platser som Berlin, London, Paris, Miami, New York och Brescia i Italien, som skulle bli kännetecknande för deras konstnärskap. Christo och Jeanne-Claude förklarade att deras konst inte nödvändigtvis rymde någon djupare innebörd utan att verken främst skulle sprida glädje och skönhet samt erbjuda tillfällen att se bekanta objekt ur nya perspektiv.